nederland

Raad van Europa: Nederlands asielbeleid in strijd met mensenrechten

Door Servaas van der Laan - 23 mei 2014

Het Nederlandse asielbeleid mag één van de humaanste ter wereld zijn, voor de Raad van Europa is het nog niet humaan genoeg. Volgens de Raad gaat vooral het vastzetten van kinderen in tegen de mensenrechten.

Dat zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks vrijdag.

Laatste redmiddel

‘Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet. Niet in een gevangenis en niet in een detentiecentrum voor migranten,’ zei de Letse Commissaris.

Muiznieks bezocht onder meer het detentiecentrum op Schiphol en sprak met een 14-jarige meisje uit Syrië. De balans tussen nationale veiligheid en het controleren van de migratiestroom kan in de ogen van Muiznieks beter.

Hij herhaalde de eerdere klacht van de Raad van Europa over het gebrek aan opvang voor illegalen. Hoewel deze mensen uitgeprocedeerd zijn en Nederland al hadden moeten verlaten, behoudt Nederland in de ogen van de Raad van Europa zorgplicht voor de illegalen.

‘Nederland hoort ervoor te zorgen dat die mensen niet in een kerk hoeven te wonen. Dit kan niet zo blijven, ze hebben geen leven.’

Nog humaner

Dat mensen die volgens de Nederlandse rechtsstaat hier geen recht op verblijf hebben toch door Nederland worden geholpen door middel van opleidingen en cursussen wordt niet door de Hoge Commissaris benoemd.

En dat het Nederlandse asielbeleid eeuwig geduld heeft met asielzoekers die tegen de regels in blijven procederen, erkent de Raad van Europa ook niet.

Kritiek

De Hoge Commissaris hoopt dat internationale kritiek op Nederland ervoor zorgt dat het asielsysteem nog humaner wordt gemaakt.

‘Nederland speelt internationaal een belangrijke rol voor de mensenrechten en die stem wordt goed gehoord. Nederland moet het ook binnen de grenzen goed doen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.