nederland

Rector: Turks-Nederlandse kandidaten EP zijn ‘landverraders’

22 mei 2014

Ahmet Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam, had woensdag een stemadvies voor zijn volgers op Facebook. Volgens hem zijn enkele Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement ‘verraders van Turkije’.

Maar Kaya Koçak, de nummer zes voor het CDA op de kieslijst voor het Europees Parlement, voldoet wel aan zijn voorwaarden. Turkse Nederlanders krijgen dan ook het advies – in het Turks-  om op hem te stemmen.

Onrust

Een andere kandidaat op de lijst van de christendemocraten, Allaattin Erdal, zegt in AD dat hij niet te spreken is over ‘zielige’ uitspraken. Het heeft helemaal niets met de Nederlandse politiek te maken, maar veel meer met de politieke onrust in Turkije zelf, weet hij.

In Turkije staat de positie van premier Recep Tayyip Erdogan onder grote druk, mede door de maandenlange protesten in het land. Die zijn na de dodelijke mijnramp in Soma weer opgelaaid. Ook in Duitsland, waaraan Erdogan deze dagen een bezoek brengt, worden demonstraties verwacht.

Heftig

Osman Biçen, kandidaat voor D66 op plek zeventien, vindt dat de rector volledig is ontspoord. ‘Ik een landverrader? Waar zijn de bewijzen?’ Dit soort ‘heftige beschuldigingen’ passen volgens hem niet bij iemand met een hoge academische functie.

Rector Akgündüz heeft intussen op zijn Facebook-pagina een reactie gegeven op de ophef: hij zegt dat hij verwees naar een aantal Duitse europarlementariërs van Turkse komaf.

Vergrootglas

De Islamitische Universiteit in de havenstad ligt overigens al enige tijd onder een vergrootglas. Als het aan de VVD ligt, verliest de universiteit zijn accreditatie.

De aanleiding voor dat standpunt zijn eerdere uitlatingen van Akgündüz. Hij veroordeelde in juni vorig jaar de demonstranten die protesteerden tegen Erdogan en suggereerde dat er best geweld tegen hen kon worden gebruikt. ‘Een opleiding die eerder segregeert dan integreert hoort hier niet thuis,’ zei Kamerlid Pieter Duisenberg in januari.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.