nederland

Steeds meer Oost-Europeanen werken onder minimumloon in Nederland

Door Servaas van der Laan - 17 mei 2014

Polen, Roemenen en Bulgaren werken in Nederland steeds vaker onder het minimumloon. Ook worden afspraken in het cao vaak niet nageleefd.

Dat blijkt uit een controle van het ministerie van Sociale Zaken, schrijft de Volkskrant.

Minimumloon

De inspectie trof vorig jaar bij controle 582 werknemers aan die een salaris onder het wettelijk minimumloon kregen uitbetaald. Vorig jaar werkten nog 368 werknemers onder minimumloon.

Volgens vakbonden gaat het nog maar om een topje van de ijsberg. Vaak worden afspraken in het cao niet nageleefd als wel het minimumloon wordt uitgekeerd. In totaal werden tweeduizend bedrijven beboet door de inspectie.

Steigerbouw

Vakbond FNV gaat opdrachtgevers in onder meer de steigerbouw voor de rechter dagen. ‘Werkgevers dwingen de steigerbouwers te werken voor 27 euro per uur, terwijl 30 tot 35 euro nodig is om de cao na te leven. Iedereen in de sector klaagt erover en toch zijn elke dag duizenden steigerbouwers aan het werk waarbij de regels worden overtreden’, zegt Hermen Pol van de FNV tegen de krant.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken pleit voor ‘harmonisering’ van de Europese regels. Op dit moment kunnen werkgevers nog postbusfirma’s openen in het buitenland waardoor ze in Nederland geen sociale lasten hoeven af te dragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.