nederland

Supporters Roda JC en Fortuna Sittard slaags na degradatie

Door Shari Deira - 04 mei 2014

Fans van Roda JC en Fortuna Sittard zijn in de nacht van zaterdag op zondag slaags geraakt langs de A2 bij Echt. Bussen met Roda JC-supporters kwamen terug uit Deventer, waar hun club eerder op de avond uit de Eredivisie degradeerde.

De supportersbussen werden rond middernacht aan de kant van de weg gezet, nadat het tot confrontaties was gekomen met Fortuna Sittard-fans. Zeker twee mensen raakten gewond bij de ongeregeldheden.

Confrontatie

Lokale media melden dat aanhangers van Fortuna spandoeken hadden opgehangen met beledigende teksten. Ook hadden ze fakkels bij zich. De supporters van Roda voelden zich uitgedaagd en stapten de bus uit om de confrontatie aan te gaan.

Stewards wisten de fans van de Kerkraadse club weer in de bus te krijgen. Rond half 1 ’s nachts was de situatie onder controle en reden de bussen onder politiebegeleiding verder naar Kerkrade. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Punt

Op de slotdag van de Eredivisie degradeerde Roda JC na 41 jaar. De ploeg won met 1-0 van Go Ahead Eagles, maar concurrent NEC stelde bij kampioen Ajax een punt veilig (2-2). Daardoor bleef Roda JC laatste met 1 punt minder dan NEC.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de club dat Roda JC niet meespeelt in de Eredivisie. Sinds de promotie in 1973 speelde de club altijd op het hoogste niveau.

Trainer Jon Dahl Tomasson zei gisteren dat hij hoopt dat Roda weer zo snel mogelijk meedoet in de Eredivisie. ‘Ik sta hier met een leeg gevoel,’ zei Tomasson, die halverwege het seizoen trainer werd van de club.

Roda JC degradeerde toch ondanks winst op Go Ahead Eagles (ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.