nederland

Tweede Nederlander besmet met MERS na bezoek Saudi-Arabië

Door Tom Reijner - 15 mei 2014

Een tweede Nederlander heeft het MERS-coronavirus onder de leden. Het gaat om een vrouw die familie is van de man bij wie woensdag de ziekte is vastgesteld.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Zij is besmet geraakt met het potentieel dodelijke virus tijdens dezelfde reis naar Saudi-Arabië. Zij is opgenomen in het Isala-ziekenhuis te Zwolle en wordt in strikte isolatie verpleegd. Haar gezondheidstoestand is stabiel.

Dromedarissen

De vrouw heeft in Saudi-Arabië een bezoek gebracht aan een dromedarissenboerderij. Zij heeft nauw contact gehad met de eerste patiënt. Zij deelden tijdens de twee weken dat zij in het Arabische land waren een hotelkamer.

Daarnaast is bekend dat beide patiënten onderliggende aandoeningen hebben die hen waarschijnlijk gevoeliger maken voor een infectie met dit virus, meldt het RIVM

Klachten

De gezondheidstoestand van alle reisgenoten en van mensen die contact hebben gehad met de patiënten worden goed in de gaten gehouden. Als zij gezondheidsklachten krijgen, wordt er ogenblikkelijk onderzoek gedaan.

Het is daarom niet uitgesloten dat er in de komende weken bij meer patiënten een infectie met het MERS-coronavirus wordt vastgesteld. Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens het RIVM goed toegerust om deze zorg te bieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.