nederland

Veel patiënten verkiezen duur ziekenhuis boven goedkope huisarts

Door Tomasz Blom - 21 mei 2014

Een groot aantal patiënten laat in het ziekenhuis behandelingen verrichten die bij de huisarts vele malen goedkoper zijn. De verschillen kunnen per behandeling oplopen tot enkele honderden euro’s.

Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van onderzoek door de onafhankelijke stichting DBC Onderhoud. De organisatie zette vandaag een overzicht online van de behandelprijzen van alle Nederlandse ziekenhuizen.

Ziekenhuis

Uit de gegevens blijkt bijvoorbeeld dat het laten opplakken van een hechtpleister in het ziekenhuis 165 euro kost. Een wond hechten kost 405 euro en een spiraaltje zetten nog eens 100 euro meer.

Volgens DBC-woordvoerder Merit Boersma kunnen de behandelingen veel goedkoper bij de huisarts. Zo kost een spiraaltje zetten bij de huisarts slechts 56 euro. Toch lieten in 2012 ruim 25.000 vrouwen een spiraaltje inbrengen in het ziekenhuis.

Bewust

DBC hoopt patiënten door de publicatie kostenbewust te maken. Nu weten de patiënten vaak niet eens dat ze hun behandeling zelf betalen door hun (hoge) eigen risico.

Uit onderzoek door patiëntenfederatie NPCF komt naar voren dat patiënten tot op heden nauwelijks zicht hadden op de kosten van de zorg, omdat rekeningen meestal rechtstreeks naar de zorgverzekeraars gaan. Pas achteraf bemerken ze dat ze beter naar de huisarts hadden kunnen gaan.

In veel ziekenhuizen hangen daarom vaak al bordjes met een waarschuwing dat de kosten bij de huisarts lager zijn dan op de eerste hulp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.