nederland

Volkert van der Graaf is vrijgelaten uit gevangenis

Door Tom Reijner - 02 mei 2014

Volkert van der Graaf is weer op vrije voeten. De moordenaar van Pim Fortuyn is zoals gepland onder voorwaarden vrijgelaten, na twee derde van zijn straf te hebben uitgezeten.

Dat melden het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Waar hij is vrijgelaten is niet bekend. Ook is niet bekend in welke gevangenis hij zat.

Risico

Van der Graaf vermoordde twaalf jaar geleden de politicus Fortuyn op het Mediapark in Hilversum. Het OM heeft bepaald dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg staat. Hij moet zich wel aan een aantal voorwaarden houden.

Volgens de leiding van de gevangenis waar de veroordeelde moordenaar verbleef, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en de moordenaar van Fortuyn heeft geen psychische stoornis, werd eerder vastgesteld. Bovendien zijn de verloven van hem tot dusver zonder problemen verlopen.

Protest

In Rotterdam wordt vrijdagavond een protestactie gehouden tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf. De actie is een initiatief van Simon Fortuyn en oud-LPF’er Hans Smolders. De demonstratie begint vrijdagavond om 19.30 uur bij het centraal station van de havenstad.

‘Het moet een vredige en waardige demonstratie worden zoals dat ook was bij de begrafenis van Pim Fortuyn waarbij mensen vanuit alle gelederen van de samenleving zich waardig hebben gedragen en hun emoties hebben kunnen laten zien,’ is te lezen op de website van het initiatief. Het protest richt zich vooral op de relatief lage straf die Van der Graaf heeft gekregen voor de moord op Fortuyn. ‘

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.