nederland

Voormalig ruimtevaarder Wubbo Ockels (68) overleden

Door Tom Reijner - 18 mei 2014

Voormalig astronaut Wubbo Ockels is zondagochtend op 68-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Hij stierf aan de gevolgen van niercelkanker.

Dat meldt het AD.

‘Nederland verliest zijn eerste astronaut in de ruimte, maar ook een pionier in innovatief en duurzaam denken. Een man voor wie geen probleem te groot was. Wubbo Ockels dacht in mogelijkheden; “kan niet” bestond niet voor hem,’ zegt premier Mark Rutte (VVD) in een reactie op het overlijden van de voormalige ruimtevaarder.

Tumor

In 2008 werd bij hem een niertumor ontdekt. Die werd verwijderd, maar vorig jaar werd er opnieuw niercelkanker aangetroffen.

Deze keer waren er uitzaaiingen naar de longen. Ockels werd een aantal dagen geleden opgenomen in het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Onwerkelijk

Ockels werd op 28 maart 1946 geboren in Almelo. Hij studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte na een selectie uit tweeduizend andere kandidaten, die afkomstig waren uit twaalf West-Europese landen. Hij bleef over met een Duitser en een Zwitser.

De ruimte was voor hem een onwerkelijke ervaring. ‘De aarde glijdt voorbij en het meest fundamentele gevoel is dat je weet dat je daar hoort en niet in de ruimte. Je bent letterlijk losgekoppeld van je wortels, dat is verbluffend en beangstigend tegelijk,’  zei hij eind jaren negentig. Hij noemde zichzelf een ‘grenzeloos optimist’.

Ockels werkte nadien als hoogleraar aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart aan de TU Delft. Ook was hij bijzonder hoogleraar in Groningen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.