nederland

Wat we tot dusver weten over liquidatie van crimineel Martha

Door Tom Reijner - 23 mei 2014

Gwenette Martha, de veertigjarige crimineel die donderdag in Amstelveen is geliquideerd, werd mogelijk beschoten met een kalasjnikov. Dat is de optie die het meest voor de hand ligt.

‘Deze wapens zijn relatief makkelijk verkrijgbaar,’ zegt wapenexpert Ton Hartink volgens AT5. De kalasjnikov, officieel de AK-47, is een zwaar wapen dat bij ook bij eerdere liquidaties in Amsterdam werd ingezet.

Bij de beruchte schietpartij in december 2012 in de Staatsliedenbuurt, waarbij twee Marokkanen door een spervuur aan kogels werden gedood, zou ook een AK-47 zijn gebruikt.

Bivakmutsen

Volgens ooggetuigen ligt de straat van de brute moord vol met kogel(hulzen) en zijn er ook nog bloedsporen te zien, blijkt uit foto’s die rondgaan op Twitter. De politie zou die hebben achtergelaten. De politie zegt in een reactie dat het inderdaad wel eens kan gebeuren dat bij zo’n grote schietpartij kogels achterblijven.

De politie is intussen op zoek naar drie of meer daders, die zijn weggereden in een zwarte BMW. Getuigen meldden dat er tien tot vijftien keer zou zijn geschoten op Martha door mannen met bivakmutsen. ‘Ik hoorde schoten, en op een gegeven moment waren het gewoon lichtflitsen.’

Schietschijf

De advocaat van Martha vindt dat zijn doodgeschoten cliënt tot ‘een schietschijf’ is gemaakt door justitie. Nico Meijering zegt dat hij onder verkeerde voorwaarden op vrije voeten kwam.

Daardoor was het eenvoudiger voor zijn vijanden om hem op te sporen en met hem af te rekenen. De raadsman vindt dat justitie haar beleid moet aanpassen om criminele afrekeningen in de toekomst te voorkomen.

Hij zegt ook dat Martha zelf om politiebescherming had gevraagd, nadat vorig jaar een mislukte aanslag op hem werd gepleegd. De Criminele Inlichtingen Eenheid waarschuwde hem dat hij op de dodenlijst stond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.