nederland

‘Wel losgeld betaald voor in Nigeria ontvoerde Nederlanders’

Door Servaas van der Laan - 12 mei 2014

De drie in Nigeria ontvoerde Nederlanders zijn weer thuis. Volgens één van hen, Jandries Groenendijk, is er wel degelijk losgeld betaald.

Bij aankomst op Schiphol maandagochtend zei Groenendijk dat er losgeld is betaald. Maar hij wist niet door wie en hoeveel.

Doodsangsten

De Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die het drietal begeleidde, zei eerder dat er geen losgeld is betaald.

Groenendijk werd samen met Erhard Leffers en Marianne Vos op een onbereikbare plek in de Nigerdelta vastgehouden door gewapende mannen.

Groenendijk zei ‘doodsangsten’ te hebben uitgestaan. De kidnappers bedreigden het drietal met de dood. Het ging om een groep van ongeveer vijftien jonge mannen van zestien tot twintig jaar oud. Ondanks de bedreigingen werden de drie wel redelijk goed behandeld.

Criminele groepen

Groenendijk bevestigde dat er bij de ontvoering een dode is gevallen. Dit gebeurde toen mensen overboord sprongen op het moment dat er werd geschoten. Eén persoon raakte daarbij de schroef van de buitenboordmotor en overleed.

Lokale criminele groepen ontvoeren al ruim tien jaar buitenlanders in de Niger-delta, meestal personeel van westerse olieconcerns als Shell. Vaak zeggen de gewapende groepen dat ze strijden tegen milieuvervuiling, maar ze zijn vooral uit op geld. In het verleden kwamen bijna alle gijzelaars ongedeerd vrij, meestal na betaling van losgeld, hoewel dat officieel wordt ontkend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.