nederland

Zorgen om veiligheid Nederlandse militairen in Mali

Door Shari Deira - 09 mei 2014

Militaire vakbonden zijn niet tevreden over de tenten van Nederlandse militairen in Mali. De legertenten moeten worden vervangen door gepantserde woon- en werkcontainers om militairen te beschermen tegen raketaanvallen.

De driehonderd militairen in Mali worden gehuisvest in legertenten, maar die zijn niet bestand tegen raketaanvallen. Defensie heeft beloofd de tenten te vervangen, alleen dat duurt te lang, schrijft De Telegraaf.

Containers

‘Eigenlijk had de vorige week gearriveerde hoofdmacht al vanaf dag een in mortierbestendige verblijven moeten verblijven,’ zeggen de vakbonden. De Fransen besloten eerder al om gepantserde containers te gebruiken.

Donderdag sloegen vier raketten in niet ver van het Nederlandse militaire kamp in Mali. De militairen moesten uit voorzorg meer dan een uur de safe havens in, schuilplaatsen in het kamp die zijn ommuurd met dikke zandzakken.

Militaire vakbonden als ACOM en AFMP vragen zich af of de veiligheidsanalyse die voor de Minusma-missie is opgesteld, wel in orde is. ‘Het zou allemaal relatief veilig zijn daar, maar de slaapzakken zijn nog niet uitgepakt of er zijn al twee aanvallen,’ zegt ACOM-voorzitter Leon van der Hulst.

Beschieting

Diverse partijen reageren verbaasd. ‘Ik ga ervan uit dat het kabinet de Kamer zo snel mogelijk informeert over de gewijzigde veiligheidssituatie,’ zegt PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink. VVD-collega Han ten Broeke zegt dat de beschieting duidelijk maakt dat het niet gaat ‘om gezellig opbouwwerk’.

Het CDA ziet een verband met het op het laatste moment toevoegen van de Chinook-transporthelikopters. ‘Die zouden aanvankelijk ook niet nodig zijn,’ zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.