nederland

Aangifte-inflatie duurt voort: ook Van Woerkom aan de beurt

Door Servaas van der Laan - 05 juni 2014

Er lijkt geen einde te komen aan het kapen van het strafrecht door politieke activisten. Ook Guido van Woerkom moet zich nu mogelijk strafrechtelijk gaan verdedigen vanwege een uitspraak van vier jaar geleden.

Vier jaar geleden maakte Van Woerkom een misplaatste ‘grap’ over Marokkaanse taxi-chauffeurs. Zijn vrouw nam liever niet de taxi omdat ze wel eens door een Marokkaan gereden zou kunnen worden. De ANWB-directeur bood zijn excuses aan voor zijn uitspraak.

Politiek debat

Vier jaar later wordt het incident boven tafel gehaald bij de benoeming van Van Woerkom tot Nationale Ombudsman. Zijn toenmalige uitspraak leidt nu tot politiek debat.

Sommige politici vinden dat Van Woerkom geen ombudsman kan zijn van álle Nederlanders als hij op een dergelijke manier over Marokkanen denkt/dacht.

Aangifte-inflatie

Geheel in lijn met de laatste tijd is het politieke debat niet voldoende om een kwestie uit te spreken. Dit keer is het een advocaat uit Roermond die vrijheid van meningsuiting meent te moeten aanvechten via het strafrecht.

Met artikel 137d tegen haatzaaien in de hand zegt de advocaat en activist Naher Birrou op te komen voor ‘een grote groep’ die door Van Woerkom wordt benadeeld. Een benoeming van Van Woerkom zou volgens Birrou ‘de samenleving in het hart raken en de polarisering versterken’.

Het is niet de eerste keer dat Birrou, neef van de Marokkaanse minister voor Marokkanen in het Buitenland, vrijheid van meningsuiting probeert aan te vechten via het strafrecht. Eerder deed de activist ook al aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.