nederland

AIVD: 14 Nederlandse jihadisten omgekomen bij strijd in Syrië

Door Tom Reijner - 30 juni 2014

De Nederlandse jihadbeweging is omvangrijker ‘dan ooit’ en vormt een toenemende bedreiging voor de nationale veiligheid. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid, VVD) wil alle beschikbare middelen inzetten om de jihadisten te bestrijden.

Dat het jihadisme aantrekkelijk is voor geradicaliseerde islamitische jongeren, blijkt wel uit het feit dat de afgelopen twee jaar veertien jihadstrijders uit Nederland zijn omgekomen in de strijd in Syrië.

Zo’n 130 mensen zijn naar het strijdgebied afgereisd en bijna 30 zijn intussen teruggekeerd, meldt inlichtendienst AIVD maandag in het rapport ‘Transformatie van het jihadisme in Nederland’.

Gevaar

Uit het rapport blijkt ook dat de aansluiting van Nederlandse jihadstrijders bij extremistische groeperingen zoals ISIS, dat met veel geweld oprukt in Irak, het risico op aanslagen in eigen land verhoogd. Hoe reëel dat gevaar is, bleek vorige maand bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

Daar schoot een Franse teruggekeerde Syrië-ganger, Mehdi Nemmouche, vier mensen dood. Eerder dit jaar wist Frankrijk nog een aanslag van een Syriëganger te voorkomen.

Middelen

Minister Opstelten wil de ‘veelomvattende’ terroristische dreiging van jihadisten aanpakken. Nederland zal daarvoor alle beschikbare middelen inzetten om de internationale jihadistische beweging in Nederland te bestrijden.

Dat is echt noodzakelijk, vindt Opstelten, die zijn zorgen vandaag deelt in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland gaat de gevaren bestrijden door een zeer intensieve nationale en internationale uitwisseling van informatie over onder meer reisbewegingen van jihadstrijders. Dit gebeurt ook over contacten tussen extremisten.

Het risico van elke uit Syrië of Irak teruggekeerde jihadist wordt in kaart gebracht. Op basis daarvan worden specifieke maatregelen genomen.

Verder wordt het uitreizen van jihadgangers ‘met alle beschikbare middelen’ belemmerd. Dat gebeurt onder meer door het bevriezen van tegoeden en het intrekken van paspoorten.Veel maatregelen moeten de serieuze dreiging op lange termijn tegengaan, meldt Opstelten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.