nederland

Amateurjagers moeten voortaan toestemming vragen aan provincie

Door Servaas van der Laan - 18 juni 2014

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) gaat het hobbyjagers op klein wild lastiger maken. Wie jacht wil maken op konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten moet hier straks toestemming voor vragen bij de provincie.

Dat staat in de langverwachte Natuurwet die Dijksma woensdag naar de Tweede Kamer stuurt, schrijft dagblad Trouw.

Plezierjacht

De vijf genoemde dieren staan op de wildlijst en zijn tot nu toe vrij bejaagbaar in Nederland. Maar een groot deel van de Tweede Kamer, de VVD uitgezonderd, wil dat er een einde komt aan de ongelimiteerde plezierjacht.

Dijksma wil de plezierjacht behouden, maar legt de sport wel aan banden. Het volledig afschaffen van de hobbyjacht zou coalitiepartner VVD ook te veel ontrieven.

Duurzame jacht

Plezierjacht is in de toekomst alleen toegestaan om dierenpopulaties te reguleren of om schade aan de natuur te voorkomen. Om dit in goede banen te leiden, moeten de jagers zich inschrijven bij het ‘afschotplan’ van de provincie.

Dijksma hoopt dat er op die manier een ‘duurzame jacht’ zal ontstaan. Ze rekent erop dat de plezierjagers zich aan de nieuwe regels zullen houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.