nederland

Amsterdam biedt opnieuw onderdak aan uitgeprocedeerde asielzoekers

Door Fieke Hamers - 13 juni 2014

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers krijgt van de gemeente Amsterdam onderdak in een GGZ-instelling in Buitenveldert. Dit terwijl burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) de groep vrijdag via de rechtbank probeert te dwingen een oude gevangenis te verlaten waar ze zes maanden lang onderdak kregen.

Via een brief van de gemeente waar De Telegraaf over bericht, zijn omwonenden van de instelling op de hoogte gesteld van de komst van hun nieuwe buren. De groep vluchtelingen kreeg zes maanden lang onderdak in een oude gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam.

Volgens de gemeente was dit bedoeld om te werken aan een ‘oplossing voor hun situatie’, wat in de meeste gevallen terugkeer naar het land van herkomst betekende.

Vorige week liep de periode van zes maanden af, maar de vluchtelingen weigerden te vertrekken. Daarop stapte Van der Laan naar de rechter om het pand te kunnen laten ontruimen.

Begeleiding

Niet alle bewoners uit de oude gevangenis die ‘Vluchthaven’ werd genoemd, krijgen nu opnieuw onderdak in Buitenveldert. Het gaat alleen om een ‘kwetsbare groep’, bijvoorbeeld vanwege medische problemen, en om een aantal mensen dat op korte termijn van plan is uit Nederland te vertrekken.

Ook deze nieuwe opvang zou voor een periode van zes maanden zijn. De groep vluchtelingen krijgt er ‘bed, bad, brood en begeleiding’. Ook moeten ze een overeenkomst tekenen, waarbij ze onder meer verklaren zich aan de huisregels te houden om overlast voor de buurt te voorkomen.

Demonstranten

Bij de rechtbank van Amsterdam, waar de rechter vrijdag beslist of de vluchtelingen het pand aan de Havenstraat inderdaad moeten verlaten, hebben zich zo’n vijftig demonstranten verzameld.

Met spandoeken met teksten als ‘geen vluchteling op straat of in de cel’ en ‘geen mens illegaal’ willen ze hun steun betuigen aan de vluchtelingen.

Zwerftocht

In 2012 begon de groep uitgeprocedeerde asielzoekers met een tentenkamp in Osdorp, waarna de groep onderdak vond in een gekraakte kerk in Amsterdam-West, de zogenoemde ‘Vluchtkerk’.

Later verbleven ze in een leegstaand kantorencomplex dat werd omgedoopt tot de ‘Vluchtflat’ en in een leegstaand kantoorpand aan de Weteringschans. In november kregen ze onderdak van de gemeente Amsterdam in de oude gevangenis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.