nederland

Brand bij Shell in Moerdijk geblust, twee gewonden

Door Shari Deira - 04 juni 2014

De brand die dinsdagavond uitbrak in de fabriek van Shell in Moerdijk is geblust. Twee medewerkers zijn licht gewond geraakt en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De situatie op het industrieterrein is veilig en omwonenden hoeven niet langer hun ramen en deuren gesloten te houden.

Controles

Hulpdiensten zijn aan het afschalen. ‘Het is echter niet zo dat er nu een colonne aan brandweerauto’s direct wegrijdt,’ zegt een politiewoordvoerder. ‘Een aantal brandweerlieden blijft nablussen en controles uitvoeren.’

Bedrijven op het industrieterrein kunnen woensdag gewoon open, alleen de weg naar Shell blijft afgesloten. Agenten controleren wie het terrein op wil, om te voorkomen dat ramptoeristen binnenkomen.

Explosies

De vlammenzee brak dinsdagavond uit rond 22.45 uur nadat een reactorvat in de raffinaderij ontplofte. Het vat was ingestort, waarna vloeistof vrijkwam en zeker twee explosies ontstonden. Wat de oorzaak daarvan was, is nog niet bekend.

Bij de explosies en brand is ethylbenzeen vrijgekomen, wat kan leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. Groot gevaar voor de volksgezondheid is er waarschijnlijk niet.

Chemie-Pack

Het complex van Shell ligt in de buurt van het terrein waar begin 2011 een brand woedde bij Chemie-Pack. Veel inwoners van de omgeving trokken de vergelijking met deze brand.

‘Ik snap dat ze al snel een relatie met Chemie-Pack legden, maar die vergelijking is niet aan de orde,’ zei burgemeester Jac Klijs (CDA) tijdens een persconferentie. ‘De communicatie liep veel beter. We hebben met Chemie-Pack veel geleerd.’

De brand deed zich voor een dag voor de gemeente het boek Vuurdoop zou presenteren over de brand bij Chemie-Pack en de nasleep. Klijs zou het eerste exemplaar overhandigen aan minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid).

De brand bij Shell is geblust (foto ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.