nederland

‘Burgemeester Apeldoorn geeft goede voorbeeld met Van der Graaf’

Door Fieke Hamers - 11 juni 2014

De burgemeester van Apeldoorn maakte woensdag bekend dat Volkert van der Graaf sinds 28 mei in zijn gemeente woont. Volgens de Raad voor de Strafrechtstoepassing moet er een bindende code komen die de terugkeer van ex-gedetineerden en zedendelinquenten in de samenleving beter regelt.

Tijdens een persconferentie woensdagavond zegt de burgemeester dat het verzoek aan Apeldoorn om Van der Graaf daar te laten wonen van het ministerie Veiligheid en Justitie kwam. De ex-gedetineerde woont sinds 28 mei in de gemeente en heeft zich dinsdag officieel als inwoner ingeschreven. Woensdagochtend werd er bij 200 huizen in Apeldoorn een brief bezorgd over de komst van Van der Graaf. Ongeveer vijftig inwoners gingen daarop naar een besloten bijeenkomst waar burgemeester John Berends uitleg gaf.

Code

Volgens Jacques Niederer van de Raad voor de Strafrechtstoepassing geeft de burgemeester van Apeldoorn het goede voorbeeld door snel open te zijn over de huisvesting van Van der Graaf.

Het adviesorgaan van de overheid over beleid rond gevangenen en ex-gedetineerden werkt samen met het Openbaar Ministerie aan een gedragscode voor burgemeesters hoe ze moeten handelen wanneer ze het verzoek krijgen ex-gedetineerden of zedendelinquenten op te nemen in hun gemeente.

Het zou een bindende code moeten worden. Niederer is van mening dat alle gemeenten, de reclassering en het openbaar ministerie de code zouden moeten ondertekenen.

Verantwoordelijkheid

‘Voorop staat de veiligheid van de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat je niet wordt overvallen, maar tijdig geinformeerd over wie jouw kant uitkomt, zegt Niederer woensdag tegen EenVandaag.

Met de nieuwe code hoopt de Raad zaken als die van de veroordeelde pedoseksueel Sytse van der Velde te voorkomen. Na zijn vrijlating zwierf hij jarenlang rond op zoek naar woonruimte. ‘De vrijblijvendheid moet eraf. We hebben een collectief gevoelde verantwoordelijkheid. Mensen komen vroeg of laat vrij en moeten dan weer een plek krijgen,’ zegt Niederer daarover in het programma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.