nederland

‘Crimineel Gwenette Martha had 10 miljoen voor bendeoorlog’

Door Shari Deira - 06 juni 2014

De beruchte crimineel Gewenette Martha hield voor zijn dood rekening met een escalerende bendeoorlog. Om het geweld te bekostigen had hij een kas aangelegd waarin 10 miljoen euro zat.

‘Dat geld lag verspreid over verschillende plekken en was puur bedoeld voor wraakacties,’ zegt een vriend van Martha in een interview met De Telegraaf.

Martha zou rekening hebben gehouden met een ‘langdurige oorlog’, en dat kost veel geld. ‘Een Audi RS4-vluchtauto met een vals nummerbord waarmee je niet opvalt voor de politie is niet goedkoop, en wapens ook niet.’

Losgeld

Het conflict draaide om Benaouf A. Martha huurde A. in nadat een partij drugs was gestolen in de Antwerpse haven. A. moest ervoor zorgen dat de gestolen waar zouden terugkomen. Hij gijzelde daarom familieleden van de dieven.

Het losgeld dat daarvoor werd betaald, 750.000 euro ter compensatie van de gestolen drugs, gaf hij echter niet aan Martha. ‘Dat was het begin, maar uiteindelijk ging het daar niet meer om,’ zegt de vriend van Martha tegen de krant.

‘Hoe gek het ook klinkt, geld interesseerde Gwenette niet. En al helemaal niet slechts 7,5 ton. Het ging om de macht over Antwerpen. Gwenette wilde die helemaal naar zich toetrekken en dat is misgegaan.’ Martha werd vorige maand in Amsterdam geliquideerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.