nederland

Einde aan speculaties: Volkert van der Graaf woont in Apeldoorn

Door Tom Reijner - 11 juni 2014

Volkert van der Graaf heeft zich gevestigd in de binnenstad van Apeldoorn. Voor omwonenden is er woensdagmiddag een informatiebijeenkomst om hen op de hoogte te brengen van hun nieuwe buurtbewoner.

Dat bevestigt de gemeente woensdag aan De Telegraaf. De bekendmaking van het nieuws maakt een einde aan vele speculaties over de verblijfplaats van Van der Graaf. Naar nu blijkt woont hij al een paar weken in Apeldoorn.

Brief

Alle betrokkenen zijn intussen door burgemeester John Berends (CDA) per brief geïnformeerd over de aanwezigheid van de moordenaar van Pim Fortuyn, die voor zijn daad in Harderwijk woonde. De 58-jarige Berends was van 2005 tot 2012 burgemeester van diezelfde plaats.

De burgemeester zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheden rond de komst van Van der Graaf. Maar net als iedere Nederlander heeft ook Van der Graaf recht op een huis, vindt hij.

Een rustige en stabiele woonomgeving draagt in zijn ogen bij aan de reïntegratie van Van der Graaf, gaf de burgemeester op als een van de redenen om tot bekendmaking over te gaan. Berends licht zijn besluit later vanmiddag toe. Voor 17.00 uur, het moment van de persconferentie, wil hij geen verdere toelichting op zijn beslissing.

Voorwaarden

Sinds begin mei is de veroordeelde moordenaar op vrije voeten. Hij is onder bepaalde voorwaarden vrijgelaten, nadat hij tweederde van zijn straf van achttien jaar had uitgezeten.

Van der Graaf draagt een enkelband en moet zich elke week bij de reclassering melden. De rechter schat de kans op herhaling bij de veroordeelde moordenaar laag in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.