nederland

Eritreeër gearresteerd op verdenking van mensensmokkel

Door Fieke Hamers - 06 juni 2014

Bij de grensovergang Hazeldonk is donderdag een 24-jarige Eritrese man aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hij zat in een internationale bus met drie Eritreeërs, die geen reispapieren hadden.

De verdachte had een verblijfsvergunning voor Italië bij zich, daardoor vermoedde de marechaussee dat hij mensen smokkelde.  De marechaussee denkt dat veel asielzoekers via Italië naar Nederland proberen te komen.

De verdachte wordt vastgehouden. De drie andere Eritreeërs hebben asiel aangevraagd.

Grenscontroles

Binnen Schengen, waar er sprake is van vrij verkeer van personen, mogen er alleen permanente grenscontroles worden uitgevoerd als er sprake is van ernstige bedreiging van de openbare orde.

Mobiele grenscontroles van de marechaussee hebben sinds een paar weken met name aan de zuidgrens plaats. Het Mobiele Toezicht Vreemdelingen, waarbij de marechaussee bijvoorbeeld treinstellen controleert, wordt per 1 juli uitgebreid.

Duizenden

In mei maakte staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie bekend dat er zo’n duizend asielzoekers per week Nederland binnenkwamen, een aantal dat voorheen maandelijks ons land binnenkwam. Deze asielzoekers waren met name afkomstig uit Eritrea en Syrië.

Justitie vermoedde toen al dat de toestroom uit Eritrea te maken heeft met grootschalige mensenhandel. Hoewel in juni de instroom van asielzoekers weer flink bleek te zijn gedaald in vergelijking met de weken ervoor, is de instroom volgens Teeven nog steeds hoog en is de situatie urgent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.