nederland

Gaat Turkije helpen om Nederlandse Syriëgangers te vinden?

Door Shari Deira - 16 juni 2014

Nederland heeft Turkije een lijst met namen van potentiële Syriëgangers gegeven. Turkije zegt deze mensen op te pakken als zij worden gevonden, maar terrorisme-expert Edwin Bakker betwijfelt dat.

‘We hanteren een no-entry list,’ zegt een ingewijde van de Turkse politie tegen de Volkskrant. ‘Alle personen op deze lijst wordt de toegang geweigerd als ze zich aan de grens melden.’

Wil

Behalve Nederlandse namen, staan op de lijst ook namen van duizenden potentiële Syriëgangers uit andere landen. ‘Een aantal personen is waarschijnlijk al in Turkije, of is doorgereisd naar Syrië, maar als we ze vinden, worden ze uitgezet.’

Bakker is kritisch over Turkije wat betreft de aanpak van Syriëgangers. Volgens Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de Universiteit Leiden, had Turkije al veel meer kunnen doen, maar de wil zou ontbreken.

‘De Turken zouden een strook langs de grens met Syrië tot gesloten gebied kunnen verklaren. Wie dat gebied in wil, moet eerst uitleggen wat hij van plan is,’ zegt Bakker.

Steun

Turkije is niet alleen doorvoerland voor Syriëgangers, maar ook om wapens en voorraden aan te vullen en gewonden te verzorgen. De Turkse regering deed het afgelopen jaar weinig aan de komst van extremisten, of steunde hen juist in de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad.

Het land ontkent dat het steun geeft aan Syrische jihadisten, maar uit een document van inlichtingendiensten zou blijken dat dat wel degelijk het geval is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.