nederland

‘Geen doel op zich om PvdA uit college Amsterdam te houden’

Door Shari Deira - 14 juni 2014

Het was geen doel op zich om de PvdA in Amsterdam buiten het nieuwe stadsbestuur te houden. ‘We wilden wel samenwerken, eerst met een PvdA-informateur, maar dat aanbod is afgeslagen.’

Dat zei de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. ‘Nu wilden wij ook wel een hoop veranderen, dus dan is het ook logisch dat je kijkt naar een college zonder die partij.’

Afspraken

Donderdag bereikten de Amsterdamse D66, VVD en SP een akkoord. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de PvdA niet zal meeregeren in de hoofdstad.

‘Alles wat Amsterdam nu doet, is mede mogelijk gemaakt door de PvdA. Wij hebben mooie plannen en moeten eerst hard werken. Dan pas merken mensen het verschil,’ zegt Paternotte. Hij vindt het ‘wel spannend’ om samen te werken met de SP.

‘Maar er liggen goede afspraken.’ Volgens Paternotte zijn zowel VVD als SP van plan zich aan de afspraken te houden.

Betalen

De drie partijen zijn onder meer van plan de erfpacht af te schaffen. Amsterdammers kunnen de erfpacht in een keer afkopen. De grond blijft dan van de gemeenten, maar huiseigenaren hoeven daarna niet meer te betalen.

In ruil voor de hervorming van de erfpacht, komen er jaarlijks 500 sociale huurwoningen bij in de stad, een wens van de SP. Verder gaat de prijs voor een parkeervergunning met 25 procent omhoog en scooters mogen niet langer op het fietspad rijden. Bovendien komt er een helmplicht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.