nederland

Guido van Woerkom wordt toch geen Nationale ombudsman

Door Tom Reijner - 17 juni 2014

Guido van Woerkom, die onlangs door de Tweede Kamer is benoemd als Nationale ombudsman, heeft dinsdag besloten zich terug te trekken. Waarom heeft hij die beslissing genomen?

In een brief aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg schrijft hij dat de Nationale ombudsman ‘in zijn handelen boven elke twijfel verheven dient te zijn’ en dat hij nu niet anders kan concluderen dat dit bij hem nu niet het geval is.

Uitspraak

Die conclusie trekt hij na nieuwe ophef over een vertrekregeling bij de ANWB, waardoor hij naar eigen zeggen opnieuw onderwerp is van een publiek debat. De voormalige directeur van de organisatie kreeg bij zijn vertrek ruim 300.000 euro mee.

Zelf begreep hij de ophef daarover niet. ‘De regeling is een privézaak,’ zei Van Woerkom. ‘Ik hoef niemand daarover te informeren, De ANWB krijgt geen cent overheidssubsidie. Het is een zelfstandig bedrijf met 4.300 werknemers en een miljard euro omzet per jaar. ‘

Marokkanen

Eerder was er discussie over een opmerking over Marokkanen door Van Woerkom, die eind mei zonder problemen door de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken werd voorgedragen. Maar toen waren daar plots enkele Marokkaanse organisaties die Van Woerkom wegens zijn uitspraken niet geschikt vonden. Linkse politici namen die kritiek vervolgens over.

Desondanks kreeg hij begin juni voldoende steun van de Tweede Kamer. Een schriftelijke stemming wees uit dat 91 Kamerleden voor de benoeming van Van Woerkom stemden.

De terugtrekking van Van Woerkom betekent dat de Kamer opnieuw op zoek moet naar een opvolger van Alex Brenninkmeijer. Van Miltenburg laat weten dat de procedure waarschijnlijk wederom wordt opgestart, maar dat daar eerst nog zorgvuldig naar wordt gekeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.