nederland

Hoeveel mag een jaar extra leven maximaal kosten?

Door Servaas van der Laan - 20 juni 2014

Wat mag een jaar extra leven van een kankerpatiënt maximaal kosten. KWF Kankerbestrijding wil dat de politiek die vraag in een commissie gaat beantwoorden.

De oproep is afkomstig van oncologen die inzien dat onbeperkte kankerbehandeling tegen de huidige kosten niet meer haalbaar is.

Rem op kosten

‘Als we niet aan de bel trekken, ontstaan binnen twee jaar grote problemen,’ zegt de Leidse hoogleraar medische oncologie Koos van der Hoeven in de Volkskrant.

Van der Hoeven is voorzitter van een werkgroep van kankerspecialisten die pleit voor een rem op dure kankermedicijnen. De werkgroep wil dat een speciale commissie binnen een half jaar met een voorstel komt aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over het maximale bedrag dat mag worden uitgegeven aan een kankerbehandeling.

Pompe en Fabry

Die oproep is opvallend voor de medische wereld waar twee jaar geleden nog furieus werd gereageerd op een advies om peperdure medicijnen tegen de spierziekten van Pompe en Fabry niet meer te vergoeden. Een financiële drempel was voor artsen tot nu toe vaak onbespreekbaar.

De kosten van kankergeneesmiddelen zijn in de afgelopen tien jaar verdrievoudigd van 270 naar 733 miljoen euro. Volgens de KWF-werkgroep zal die stijging, mede door de vergrijzing, de komende jaren doorzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.