nederland

Komt er een nieuwe drager van de Militaire Willems-Orde?

Door Shari Deira - 07 juni 2014

Het ministerie van Defensie wil dit najaar opnieuw een Militaire Willems-Orde uitreiken, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland. Afghanistanveteraan en ex-commando Gijs Tuinman (34) zou de onderscheiding krijgen.

Het ministerie zegt zaterdag in reactie op berichtgeving in de Volkskrant hierover: ‘Wij doen geen uitspraak over eventuele lopende procedures met betrekking tot toekenning van dapperheidsonderscheidingen.’

Handtekening

Tuinman ontving in 2009 al de Bronzen Leeuw, een hoge dapperheidsonderscheiding voor zijn optreden in Afghanistan. Hij werd vijf keer uitgezonden naar Afghanistan en was bij diverse missies in Afrika. Tuinman werkt nu bij Deloitte.

De procedure voor uitreiking van de Willems-Orde aan Tuinman zou bijna zijn afgerond. Alleen koning Willem-Alexander zou nog zijn handtekening moeten zetten.

Drager

Volgens de krant wil het ministerie van Defensie het blazoen van dragers van de Willems-Orde oppoetsen. De enige andere nog actieve drager, Marco Kroon, voldoet niet langer als uniek uithangbord van Defensie. De vier andere dragers van de onderscheiding zijn boven de negentig.

Kroon werkt bij het Korps Commando Troepen en zit nu op de Nederlandse missie in Mali. Sinds hij de Willems-Orde kreeg in 2009, voor zijn werk in Uruzgan, is hij diverse keren in opspraak geweest. Kroon werd jarenlang vervolgd voor vermeend drugs- en wapenbezit. In 2011 werd hij vrijgesproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.