nederland

Kritiek op eenvoudig te saboteren uitzetting vreemdelingen

Door Shari Deira - 03 juni 2014

De Commissie Integraal Toezicht Terugkeer uit kritiek op het uitzetbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers. Veelvuldig klinkt de roep om een humaner asielbeleid, maar volgens de commissie zou Nederland de vergelijking met andere landen ‘met glans’ doorstaan.

Het aantal vreemdelingen dat Nederland gedwongen verlaat, daalt terwijl het kinderpardon en het beperken van vreemdelingendetentie het uitzetbeleid verder onder druk zetten, staat in een jaarverslag dat deze week verschijnt en in handen is van De Telegraaf.

Onmogelijk

In het rapport van de commissie, onder leiding van oud-CDA-Kamerlid Hans Gualthérie van Weezel, staat: ‘Na ruim zes jaar is de commissie tot het oordeel gekomen dat bij de huidige stand van zaken het effectief uitzetten van vreemdelingen – mede door alle waarborgen, rechtsregels en rechtshulp – een schier onmogelijke opgave is geworden voor alle bij de uitzetting betrokken medewerkers.’

De commissie wijst op het grote aantal geannuleerde vluchten voor afgewezen asielzoekers. Dit aantal zal waarschijnlijk alleen maar stijgen doordat staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) de vreemdelingendetentie beperkt.

Vreemdelingen moeten volgens de regels 48 uur voor hun uitzetting op de hoogte worden gesteld. Degenen die niet vastzitten, kunnen dan eenvoudig de illegaliteit induiken.

Terugkeer

Van Weezel zegt verder in het rapport dat het kinderpardon tot gevolg heeft gehad dat andere gezinnen, die niet onder de regeling vallen, niet willen meewerken aan hun vrijwillige terugkeer.

Vorig waren er dertienhonderd zaken die op het laatste moment werden geannuleerd. De commissie vindt dit aantal te hoog, vanwege de financiële en personele gevolgen. Hierdoor staat volgens de commissie ook de geloofwaardigheid van het uitzetbeleid op het spel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.