nederland

Nederlander hoofdverdachte in grote witwaszaak

Door Servaas van der Laan - 17 juni 2014

De 54-jarige Nederlander Erwin de R. is de hoofdverdachte in een onderzoek naar belastingontduiking vanuit andere EU-landen in Nederland. De R. zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) leiding hebben gegeven aan het kantoor dat fictieve transacties organiseerde.

Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Belastingontduiking

In de strafzaak ‘Trust EU’ zijn in totaal 26 personen en ondernemingen verdacht van belastingontduiking. Zogenoemde doorstroomvennootschappen zouden in totaal 123 miljoen euro hebben witgewassen met fictieve transacties via Nederland.

De in Dubai wonende Nederlander De R. gaf leiding aan het trustkantoor Caute Groep dat volgens het OM de illegale transacties regelde.

Fiscus wist ervan

De toenmalige zakenpartner van De R. deed in 2010 aangifte. Volgens De R. deed hij dit vanwege een zakelijk conflict. De Nederlander is zich van geen kwaad bewust omdat de Nederlandse belastingdienst wist van de handelswijze die bovendien door belastingadviseurs en accountants werd geadviseerd.

Landen als Frankrijk en Duitsland dringen er bij Nederland op aan om de constructie te blokkeren, maar Nederland zou dit weigeren vanwege onderlinge belastingverdragen.

Rolyalty’s

Het gaat om vennootschappen die beeld- of merkrechten onderbrengen in belastingparadijzen. Een doorstroomvennootschap kreeg de licentie en verkocht de sublicenties aan anderen.

Dit gebeurde via Nederland omdat hier over uitgaande royalty’s geen belasting hoeft te worden betaald. Onder anderen de Italiaanse voetballer Fabio Cannavaro maakte gebruik van deze constructie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.