nederland

‘Nederlands asielbeleid heeft aanzuigende werking’

Door Shari Deira - 07 juni 2014

Het Nederlandse asielbeleid is onder meer door de vele uitzonderingen een uitnodiging voor vreemdelingen om hier hun geluk te beproeven. Er bestaat een ‘machinerie’ om zoveel mogelijk asielzoekers in Nederland te houden.

Dat zegt scheidend voorzitter van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer en oud-Tweede Kamerlid Hans Gualthérie van Weezel zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Uitzondering

De ‘machinerie’ die asielzoekers hier probeert te houden, bestaat uit asieladvocaten, belangengroepen en politici die uitzondering op uitzondering stapelen op de van oorsprong strenge vreemdelingenwet.

Daardoor wordt het moeilijker om vreemdelingen uit te zetten die niet onder een uitzondering vallen en krijgt Nederland een ‘aanzuigende werking’ voor vreemdelingen. Als voorbeeld noemt Gualthérie van Weezel het kinderpardon.

Sympathie

Gualthérie van Weezel heeft een hard oordeel over het Nederlandse beleid. ‘Zodra vreemdelingen op het Europees continent zijn aangekomen, gaan ze naar dat land waar de faciliteiten en het begrip en sympathie voor vreemdelingen in zijn geheel het grootst zijn.’

Naast Nederland noemt Gualthérie van Weezel ook Duitsland en Zweden. Van Weezel vindt dat Nederland samen met andere Europese landen een gezamenlijk ontmoedigingsbeleid moet voeren om de toestroom van asielzoekers te verminderen.

Eerder bleek al uit een jaarrapport van de commissie dat uitzetting van asielzoekers in Nederland eenvoudig is te voorkomen. Het uitzetten van vreemdelingen is een ‘schier onmogelijke opgave‘ geworden voor alle betrokkenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.