nederland

Nieuwe feiten Deventer moordzaak, belastende verklaring ingetrokken

Door Servaas van der Laan - 05 juni 2014

In het herzieningsonderzoek naar de Deventer moordzaak heeft de recherche nieuwe feiten ontdekt. Vanwege die feiten heeft een getuige-deskundige zijn belastende verklaring ingetrokken.

Dat meldt de Volkskrant donderdag.

Doorbraak

Daarmee lijkt er opnieuw een doorbraak te zijn in één van de meest omstreden strafzaken in Nederland.

Belastingadviseur Ernest Louwes werd in 2000 vrijgesproken voor de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg. Vervolgens werd hij veroordeeld, vrijgesproken en weer veroordeeld.

Hierop dienden zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Paul Acda een herzieningsverzoek in omdat er nieuwe feiten zouden zijn.

Andere dag

Uit de nieuwe feiten blijkt dat de weduwe Wittenberg niet op donderdag 23, maar op vrijdag 24 september 1999 is vermoord. En op die vrijdag had Louwes een duidelijk alibi.

Bovendien stellen forensisch experts vast dat het lichaam zes tot vierentwintig uur na de moord is verplaatst. Dit duidt op medewerking van een andere onbekende persoon. In het nieuwe proces verbaal spreekt de recherche daarnaast van de ontdekking van ‘nieuwe daderkennis’.

Telefoonmast

Ook blijkt uit informatie van telefonie-experts dat de mobiele telefoon van Louwes wel degelijk contact kan hebben gemaakt met een vergelegen telefoonmast.

Dit maakt het verhaal van Louwes geloofwaardig dat hij niet in Deventer maar op de A28 was op het moment waarop werd aangenomen dat de moord is gepleegd. Getuige-deskundige J. Rijnders van KPN Security, heeft hierop zijn belastende verklaring ingetrokken.

Fiscalist Ernest Louwes heeft zijn 12-jarige straf al uitgezeten en vecht al jaren voor eerherstel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.