nederland

Nieuwe trend? Drie filmpjes van mishandelingen op internet gezet

Door Tom Reijner - 19 juni 2014

Kinderen die door medescholieren in elkaar worden geslagen, is natuurlijk geen nieuw verschijnsel. Maar dat de filmpjes van drie mishandelingen de afgelopen dagen op internet werden gezet, is opvallend. Wat is hier aan de hand?

Er is in elk geval flinke ophef over. Filmpjes van mishandelingen in Enschede, Groningen en Rotterdam werden de afgelopen dagen verspreid op internet en riepen heftige reacties op.

Rotterdam

Woensdag was op internet een filmpje te zien van een scholier van het Thorbecke Voortgezet Onderwijs in Rotterdam. De jongen dacht ‘grappig’ te zijn te midden van zijn vrienden en haalde een meisje met een schop hard onderuit.

Vervolgens deelde hij meerdere klappen uit. De vijftienjarige scholier, die diezelfde dag werd aangehouden voor de mishandeling, is voorlopig niet meer welkom op de school. Hij zit in de cel en zal worden verhoord.

Enschede

Ook in Enschede verschenen er beelden van een molestatie. Een bezorgde moeder plaatste een video van de mishandeling op de Enschedese mbo-school AOC Oost op internet. Te zien is hoe de leerling wordt toegetakeld door een ander meisje terwijl anderen toekijken. Het meisje kreeg ook trappen tegen haar hoofd.

Een vijftienjarig meisje is aangehouden en zit vast, meldt het Openbaar Ministerie. De tiener mag vanwege het ‘onacceptabele gedrag’, na haar schorsing, niet meer op haar school terugkeren.

Vier omstanders, allen veertien jaar, zijn geschorst door de school. Zij worden door de politie verdacht van medeplichtigheid. Na verhoor door de politie mochten de leerlingen naar huis.

Groningen

Dan was er nog een geval in Groningen. De Telegraaf plaatste een filmpje, dat sinds mei al op internet stond, op haar website. Op de beelden is te zien hoe een scholier van de middelbare school Kamerlingh Onnes een andere jongen tegen de grond slaat.

De beelden van de mishandeling werden door leerlingen gedeeld op Facebook. De politie onderzoekt de beelden. De ouders van de mishandelde jongen hebben aangifte gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.