nederland

Noodweer dat over Pinkpop trok, eist levens in Duitsland

Door Tom Reijner - 10 juni 2014

Zware regen- en onweersbuien hebben maandagavond in Limburg weinig schade aangericht, maar vlak over de grens was er flinke overlast. In het westen van Duitsland zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen.

Drie personen werden gedood in Düsseldorf. De storm ontwortelde een boom die op het tuinhuisje viel waarin zij schuilden. In Keulen werd een fietser geraakt door een omvallende boom. Ook in Essen viel een dodelijk slachtoffer door de storm.

Plat

Rukwinden, regenbuien en blikseminslagen hebben ook in andere Duitse plaatsen schade aangericht aan huizen en auto’s. De weerdiensten hadden voor het noodweer gewaarschuwd.

Op veel trajecten werd het treinverkeer stilgelegd. Op het vliegveld van Düsseldorf lag het vliegverkeer een uur plat wegens de harde wind. De Pinksterdagen waren in Duitsland de warmste ooit. Op veel plekken was het warmer dan 34 graden. De kans is groot dat er dinsdag opnieuw onweer voorkomt.

Geluk

Ook Nederland had te maken met tropische temperaturen en onweer, dat vooral over de zuidelijke provincies trok. Festival Pinkpop in het Limburgse Landgraaf ging, ondanks het verwachte noodweer en het afgekondigde weeralarm gewoon door.

De duizenden bezoekers kregen het dringende advies om te hurken en niet bij metalen masten te schuilen. Uiteindelijk trok het zwaarste onweer niet over het festivalterrein.

Dat was een kwestie van ‘heel veel geluk’ volgens meteoroloog Margot Ribberik, die aan tafel zat bij tv-programma Knevel en van den Brink. De organisatie heeft de weersituatie sterk onderschat en liep groot risico door de menigte niet te evacueren, vindt zij.

Maar burgemeester van Landgraaf Raymond Vlecken, die live inbelde, is het daar niet mee eens. Hij zei juist trots te zijn dat het festival goed is verlopen ondanks de waarschuwingen voor extreem weer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.