nederland

OM: taakstraffen voor examenfraudeurs Ibn Ghaldoun

Door Fieke Hamers - 06 juni 2014

De meeste jongeren die gebruik hebben gemaakt van de gestolen examens van de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam moeten een taakstraf krijgen. In juni komt er voor deze jongeren een zogenoemde Taakstraf OM-zitting.

Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend. De jongeren kunnen maximaal zestig uur taakstraf verwachten.

Eén jongere moet voor de kinderrechter verschijnen. Hij wordt verdacht van bedreigingen om toegang te krijgen tot de gestolen examens.

Inkeerregeling

Het OM heeft twintig zaken tegen gebruikers van de gestolen examens geseponeerd. Deze jongeren hebben gebruikgemaakt van de inkeerregeling.

Ze hebben via deze regeling hun fraude toegegeven en mochten de examens opnieuw maken.

Faillissement

Volgens voormalig bestuursvoorzitter Ayhn Tonca en rector Bart Renders van Ibn Ghaldoun heeft de examenroof miljoenen euro’s gekost. Ook raakten ongeveer vijftig docenten en medewerkers van de school werkloos.

De school ging failliet nadat het ministerie van Onderwijs de financiering stopzette na de inbraak. Het faillissement kostte het ministerie 1,8 miljoen euro en de gemeente Rotterdam 1,2 miljoen euro.

Opvolger

Het ministerie en de gemeente betalen daarnaast twee jaar lang 1,2 miljoen euro aan de nieuwe school, De Opperd, waar de meeste leerlingen van het Ibn Ghaldoun naartoe zijn gegaan.

De opvolger van de islamitische Ibn Ghaldoun-school gaat per 1 augustus verder onder de naam: Avicenna college.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.