nederland

Onderzoek naar revalidatiecentrum om dood patiënt na hete douche

Door Servaas van der Laan - 28 juni 2014

Een 86-jarige patiënt in het Rotterdamse revalidatiecentrum Antonius IJsselmonde is vrijdag overleden nadat hij eerder die week een kokendhete douche over zich heen had gekregen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de zaak.

‘Wij hebben de melding met spoed in behandeling genomen’, zei een woordvoerder van de IGZ zaterdag.

Kleindochter

De zaak werd aan het rollen gebracht door een kleindochter die foto’s van de man op haar Facebookprofiel plaatste. Op de foto’s waren ernstige brandwonden te zien die de man moet hebben opgelopen door de veel te hete douche.

Volgens de kleindochter is haar opa, die in het Antonius IJsselmonde was opgenomen na een beroerte, door een stagiair onder de douche gezet. Toen de stagiair zag dat het water veel te heet was, liep de leerling weg om hulp te halen.

Thermostaat

Een locatiemanager van het zorgcentrum, onderdeel van zorgaanbieder Laurens, legt uit wat er precies is gebeurd: ‘Een stagiair stootte maandag tijdens het douchen van mijnheer tegen de thermostaat van de kraan. Achteraf bleek die kapot te zijn, waardoor er gloeiend heet water uit de douche kon komen. De stagiair en een gediplomeerde zuster waren de hele tijd in de doucheruimte.’

De woordvoerder spreekt van een ‘heel naar incident’ en garandeert dat alle andere kranen met thermostaat zijn gecontroleerd en in orde bevonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.