nederland

Op eerste dag #WK2014 al tientallen Nederlanders beroofd

Door Shari Deira - 13 juni 2014

Alle waarschuwingen ten spijt, op de eerste dag van het WK in Brazilië zijn tientallen Nederlandse supporters beroofd. Tijdens de openingswedstrijd van Brazilië tegen Kroatië sloegen zakkenrollers toe in Salvador.

In de FIFA-fanzone werd het erg druk tijdens de wedstrijd en konden zakkenrollers hun slag slaan, meldt de NOS. Nederlanders zijn vooral beroofd van hun portemonnees, smartphones en camera’s.

Een Nederlander wiens gouden ketting van zijn nek is gestolen, vertelt: ‘Ik werd omsingeld door een man of twintig en die trokken mijn ketting zo van m’n nek af. Daarna doen ze alsof er niks is gebeurd. Maar ja, ze zijn met een hele groep, je kunt er niks tegen doen.’

Politie

Er is een Nederlandse vertegenwoordiging van de politie in Salvador, maar zij mogen niet ingrijpen. De agenten alarmeren wel meteen hun Braziliaanse collega’s.

‘De belangrijkste commandant van de militaire politie liep met ons mee. Er is meteen politie opgeroepen die naar het plein is gegaan,’ zegt Will van Kollenburg, die het Nederlandse team aanstuurt.

Het Nederlandse politieteam in Salvador bestaat uit zeven personen, van wie er drie zitten op het centrale coördinatiepunt in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Vier agenten lopen rond in Salvador om de naar schatting vijfduizend Nederlandse supporters in de gaten te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.