nederland

Ophef over Greenpeace-bobo leidt tot einde van vliegreisjes

Door Tom Reijner - 24 juni 2014

Greenpeace bindt in na stevige kritiek op campagnedirecteur Pascal Husting. Die mag voortaan niet meer vliegen vanuit Luxemburg naar Amsterdam.

De directeur zal voortaan de trein nemen, meldt Greenpeace dinsdag. De milieuorganisatie reageert daarmee op de ontstane ophef over zijn vliegreizen twee keer per maand.

Werk

De Britse krant The Guardian schreef maandagavond dat de Luxemburgse campagnedirecteur, toen hij in 2011 met zijn werk begon, elk weekeinde naar Nederland vloog.

Intussen is dat twee keer per maand geworden, maar per retourtje zorgt hij wel voor zo’n 140 kilo CO2-uitstoot. Dat is vreemd, aangezien Greenpeace vliegverkeer aanmerkt als een van de grote veroorzakers van klimaatverandering.

Uitzonderlijk

Volgens de milieuorganisatie gaat het bij de vluchten van Husting om een ‘uitzonderlijke en tijdelijke regeling’. ‘Greenpeace heeft een no-flight-beleid voor korte afstanden, maar vanwege de zorg van Hustings kinderen is hier een uitzondering gemaakt,’ zegt een woordvoerder.

De campagnedirecteur zegt dinsdag in AD dat hij niet anders kon, omdat hij een jong gezin heeft. Hij was voor zijn baan in Amsterdam directeur van Greenpeace Frankrijk en al tweemaal verhuisd in twee jaar tijd. ‘Dan zouden mijn kinderen weer met een nieuwe taal te maken krijgen,’ zegt Husting.

Gedrag

Met de auto reizen, is geen optie, want dat zou te lang duren. Daar doe je zes uur over, zegt de directeur. ‘Bovendien hebben we een Fiat van tien jaar oud en dat is de gezinsauto. Die heeft mijn vrouw nodig.’

Zijn reisgedrag zorgt voor veel verontwaardiging onder leden van Greenpeace, in dien mate dat de organisatie nu heeft ingebonden en een oplossing heeft gevonden. ‘Vanaf vandaag zal Husting niet meer naar Amsterdam vliegen, maar de trein nemen als dat nodig is,’ is te lezen op de website van Greenpeace. Tevens worden er excuses aangeboden aan donateurs en aan alle personen die de milieuorganisatie steunen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.