nederland

Oproep tot steun voor ISIS bij Iraakse ambassade in Den Haag

Door Tom Reijner - 16 juni 2014

Op Facebook wordt opgeroepen om vrijdagmiddag na het gebed te komen demonstreren tegen de sjiieten en hun ‘onrechtvaardige en illegale regering’ in Irak. De betoging zal zijn bij de Iraakse ambassade in Den Haag.

Bij het bericht staat een foto, waarop mannen te zien zijn die zwaaien met de zwarte vlaggen van ISIS, de soennitische terreurorganisatie. Het bericht is intussen verwijderd van Facebook, maar is nog wel te zien bij GeenStijl.

Gebed

De organisatie wil volgens het bericht, dat is geplaatst door het platform Shaam al-Ghareeba 9, steun betuigen aan de soennitische moslims. Shaam Ghareeba sympathiseert met ISIS, getuige een audioboodschap van de terreurorganisatie die zij in maart op haar Facebook-pagina plaatste.

Mensen die mee willen demonstreren, worden opgeroepen ‘vrijdagmiddag na het gebed vrij te houden’. Het protest wordt georganiseerd om ‘onze steun te verklaren aan de moslims in Irak en afkeer van de sjiieten’, meldt het bericht. Nadere informatie wordt later nog verstrekt, is te lezen.

Burgeroorlog

Soennieten en sjiieten vechten in Irak een burgeroorlog uit. Veel soennieten – de geloofsstroming van de geëxecuteerde Iraakse oud-president Saddam Hussein – voelen zich achtergesteld door de regering in Bagdad, die vooral uit sjiieten bestaat. Ook premier Nuri al-Maliki behoort tot die sektarische stroming.

Op dit moment verovert de soennitische ISIS in rap tempo grote delen van Irak. De terreurbeweging is uit op een kalifaat, een streng-islamitische staat, en ziet de sjiieten als ketters.

Op hun veroveringstocht richten de ISIS-terroristen bloedbaden aan onder onschuldige burgers en militairen. Vermoedelijk zijn er veel sjiieten onder de slachtoffers van de slachtpartijen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.