nederland

Opstelten: OM doet onderzoek naar jihadisten en helpers

Door Shari Deira - 25 juni 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar ‘enkele tientallen’ Nederlandse jihadisten, ronselaars en anderen die deelname aan de gewapende strijd in het buitenland mogelijk maken.

Van teruggekeerde jihadisten brengt het OM in kaart hoe bedreigend ze zijn voor Nederland.

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) schrijft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij geeft daarin antwoord op Kamervragen van de PVV.

Dreiging

Opstelten schrijft dat ongeveer dertig jihadisten zijn teruggekeerd naar Nederland. Het OM onderzoekt of ze bedreigend zijn, en of een strafrechtelijke vervolging mogelijk is. Met gemeenten wordt bekeken of eventuele dreiging kan worden verminderd.

‘Momenteel zijn enkele tientallen terugkeerders, (potentiële) uitreizigers, rekruteurs en facilitators onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek,’ schrijft Opstelten.

De minister kan geen precieze aantallen geven, en in welke gemeenten de jihadisten en anderen actief zijn. Veiligheidsdiensten doen er volgens Opstelten alles aan om jihadisten ‘vroegtijdig en duurzaam’ in de gaten te houden.

Kritiek

PVV-leider Geert Wilders uitte vorige week forse kritiek op de aanpak van het kabinet van de groeiende groep potentieel gewelddadige moslimradicalen in Nederland. ‘Het kabinet slaapt. Dat is onverantwoordelijk.’

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei zondag dat de aanpak van jihadisten ‘toppriorteit‘ is van het kabinet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.