nederland

Politie pakt brein achter grootse cocaïnesmokkel ooit

Door Servaas van der Laan - 28 juni 2014

De politie denkt de man te hebben gepakt die verantwoordelijk is voor de grootste cocaïnesmokkel uit de Nederlandse geschiedenis. Een 44-jarige Rotterdammer probeerde in 2012 ruim 8.000 kilo van het witte poeder ons land binnen te smokkelen.

Dat meldt het AD zaterdag.

Bananen

De lading, met een straatwaarde tussen de 300 en 500 miljoen euro, werd eind 2012 aangetroffen onder een lading bananen in de haven van Antwerpen. Het was de bedoeling dat de handel zou worden afgeleverd bij een bedrijf in Zoetermeer.

Justitie verdenkt de Turkse Rotterdammer ervan onder een dekmantel van fruit harddrugs te importeren vanuit Ecuador, Peru en Colombia. Onder het fruit wordt aan de andere kant van de oceaan vaak ook een extra verrassing verstopt.

Illegale drugshandel

In twee jaar tijd werd tien keer een grote hoeveelheid cocaïne onder een lading fruit onderschept. De bende van de man zou voor al deze transporten verantwoordelijk zijn geweest. In totaal gaat het om bijna 16.000 kilo harddrugs.

De verdachte zit al langer in de illegale drugshandel. In 1999 werd hij al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Eenmaal vrij liep hij in Brazilië opnieuw tegen de lamp. Daar kreeg hij een celstraf van 12 jaar opgelegd. Maar met een vals identiteitsbewijs wist hij het land te ontvluchten.

Niet veroordeeld

In 2012 werd de man opnieuw aangehouden in Nederland. In zijn Rotterdamse penthouse trof de politie een geladen vuurwapen, 883.720 euro aan cash en een geldtelmachine aan.

Toch kwam het toen niet tot een veroordeling. Nadat zijn voorarrest niet was verlengd, verdween de man spoorloos, totdat hij afgelopen week weer in de kraag werd gevat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.