nederland

Premier Rutte dankt veteranen: een dag om eer te bewijzen

Door Shari Deira - 06 juni 2014

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdagochtend de veteranen bedankt die in Normandië waren tijdens D-Day, vandaag precies zeventig jaar geleden. ‘Veteranen: wij zijn u dankbaar. Want vrijheid werd in de geschiedenis van de mensheid hoogst zelden cadeau gedaan.’

Rutte zei dat in het Franse Arromanches, waar de Nederlands herdenking van de geallieerde invasie is. ‘Zelden werd de vrijheid zo duur bevochten als toen.’

Offer

Bij de herdenking waren enkele Nederlandse veteranen, afkomstig van de Marine Luchtvaart Dienst en Prinses Irene Brigade, aanwezig. Zij zijn nu in de leeftijd variërend van 88 tot 94 jaar.

Ook koning Willem-Alexander, koning Máxima en prins Jaime, beschermheer van de veteranen van de naar zijn moeder vernoemde brigade, aanwezig. Rutte: ‘Velen brachten in die dagen het hoogste offer voor onze vrijheid. Vandaag is een dag waarop we hen eer bewijzen.’

Vrijheid

Rutte sprak over de ‘moedige mannen en vrouwen die achter de linies de oorlogsmachine van de nazi’s ontregelden’. ‘D-Day was het begin. Vanaf het strand van Normandië waaierde de vrijheid uit over Europa. Maar helaas ging dat niet zonder slag of stoot.’

Pas een jaar later was de overwinning definitief en compleet. ‘Een jaar van onvoorstelbare verwoesting en enorme verliezen van mensenlevens.’

Lunch

De Koning, Koningin en premier gaan vandaag naar een lunch met wereldleiders. Zij zullen ook aanwezig zijn bij de internationale herdenkingsdienst.

Bij de verschillende herdenkingen zijn vrijdag zo’n duizend veteranen aanwezig, meldde het Elysée. Frankrijk heeft 12.000 manschappen ingezet om de veiligheid van de wereldleiders te garanderen en het verkeer in goede banen te leiden.

Op het strand van Arromanches wordt, gekleed in uniformen van de Amerikaanse Airborne-divisie, D-Day herdacht (foto EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.