nederland

Rechter geeft Nieuwe Revu tik op vingers wegens foto’s Amalia

Door Tom Reijner - 30 juni 2014

Nieuwe Revu heeft een flinke vermaning gekregen van de Amsterdamse rechtbank. Het weekblad had geen foto’s mogen plaatsen van prinses Amalia (10) op het hockeyveld.

De rechter heeft koning Willem-Alexander en koningin Máxima maandag gelijk gegeven.

Inbreuk

De zaak was namens hen aangespannen door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Het artikel, dat in totaal vijf pagina’s telt, wordt gezien als een ‘ontoelaatbare inbreuk op de privacy’. De rechter oordeelt dat het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het recht op vrijheid van meningsuiting.

Nieuwe Revu moet een schadevergoeding betalen van 1.000 euro aan het koningspaar, schrijft RTL Nieuws. Bovendien moet het blad de foto’s binnen 48 uur verwijderen van haar website. Zo niet, dan komt er nog een boete bovenop.

Beetje dom

Het weekblad gaf eerder al toe dat het plaatsen van de foto’s van een hockeyende prinses Amalia ‘een beetje dom‘ was. Het weekblad wilde met de publicatie aantonen hoe belachelijk de mediacode is.

Maar daar kwam hoofdredacteur Erik Noomen later op terug. ‘Twaalf cameraploegen en 33 interviews later bleek dat we “een beetje dom” waren geweest. De mediacode van het Koninklijk Huis krijg je niet kapot met het plaatsen van foto’s van een hockeyende Amalia,’ schreef hij.

De RVD vond dat de publicatie in strijd was met de mediacode. Die code, die juridisch gezien niet bindend is, is in 2005 bedacht door de koninklijke familie en is bedoeld om de privacy van de familie te beschermen.

Wie zich er niet aan houdt, krijgt een boze RVD op zijn dak. Bij een hoogoplopend conflict, zoals in dit geval, kan de dienst besluiten naar de rechter te stappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.