nederland

Roep om verbod op pro-ISIS-demonstratie: wat doet Den Haag?

Door Tom Reijner - 17 juni 2014

ChristenUnie en CDA hebben in de Tweede Kamer gepleit voor een verbod op een demonstratie waarbij steun wordt betuigd aan ISIS in Irak. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is dat een zaak van de gemeente Den Haag.

Burgemeester  Jozias van Aartsen (VVD) zegt in een reactie geen mogelijkheden te zien om dat protest, dat in zijn stad plaatsheeft, te verbieden.

Strafbare feiten

Er zijn geen wettelijke gronden daartoe. Wel worden strenge voorwaarden gesteld aan de bijeenkomst. Zo wordt er extra gelet op strafbare feiten, zoals het mogelijk oproepen tot geweld.

Timmermans wees erop dat er in Nederland het recht bestaat op demonstreren. Als sympathisant van een terreurorganisatie maak je jezelf nog niet schuldig aan terroristische activiteiten, voegde de PvdA’er eraan toe. Het is volgens hem nog onduidelijk hoeveel belangstelling er is voor de demonstratie bij de Iraakse ambassade.

Oproep

Op Facebook werd maandag opgeroepen om vrijdagmiddag na het gebed te komen demonstreren tegen de sjiieten en hun ‘onrechtvaardige en illegale regering’ in Irak.

Bij het intussen verwijderde bericht stond een foto, waarop mannen te zien zijn die zwaaien met de zwarte vlaggen van ISIS, de soennitische terreurorganisatie. Die is de laatste dagen bezig aan een opmars in het Arabische land.

De organisatie wil volgens het bericht, dat is geplaatst door het platform Shaam al-Ghareeba 9, steun betuigen aan de soennitische moslims. Het protest wordt georganiseerd om ‘onze steun te verklaren aan de moslims in Irak en afkeer van de sjiieten’, meldde het bericht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.