nederland

Ruim 180 illegalen tegengehouden door extra grenscontroles NSS

Door Servaas van der Laan - 17 juni 2014

Tijdens de extra grenscontroles rond de nucleaire top in Den Haag zijn in de periode van 14 tot 28 maart ruim 180 personen aangehouden die geen geldig verblijfsbewijs konden overleggen. Ook arresteerde de grenspolitie een honderdtal personen voor onder meer mensensmokkel.

Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aan de Tweede Kamer.

Vreemdelingen

Zo’n 1.250 medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, de nationale politie en Europese politionele organisaties werden ingezet voor de extra controles tijdens de NSS. Bij de acties werden personen gecontroleerd die via lucht, water of weg Nederland binnen probeerden te komen.

Zo’n 180 vreemdelingen liepen tegen de lamp omdat zij geen geldige verblijfstitel konden laten zien. Dertig personen hebben in Nederland asiel aangevraagd.

Mensensmokkel

Naast de asielzoekers werden ruim honderd personen aangehouden die onder meer verdacht werden van het organiseren van de vreemdelingenstroom.

Volgens Teeven hebben de extra controles bijgedragen aan een beter inzicht in de secundaire migratiestromen naar Nederland. Teeven heeft de informatie gedeeld met de Raad Juridische- en Binnenlandse Zaken en de Europese Commissie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.