nederland

‘Ruim dertig bestuurders in zorg verdienen meer dan Rutte’

Door Tom Reijner - 05 juni 2014

De topinkomens in de ouderenzorg zijn in 2013 flink gestegen. De vijftig bestuurders in die zorgtak die het meest verdienen, kregen samen ruim 19 procent meer dan de vijftig grootverdieners in 2012.

Dat blijkt uit Actiz Top50, een onderzoek van de vakbond Abvakabo FNV. De Actiz 50 is een lijst met grootverdieners in de ouderenzorg.

Vergoeding

Bovenaan staat Chris Marsman van de Kwadrantgroep in Drachten. Hij kreeg in 2013 ruim 500.000 euro. Maar daarbij hoort wel een kanttekening. Het grootste deel van het ontvangen geld van Marsman, zo’n 350.000 euro, bestond uit een ontslagvergoeding. Dat geldt voor meer bestuurders: de salarissen van de top 10 zijn voor een groot deel opgebouwd uit  eenmalige bedragen.

Ruim dertig bestuurders in de lijst verdienen volgens de vakbond meer dan premier Mark Rutte (VVD). Dat vindt de vakbond ‘onaanvaardbaar’, omdat er overal ontslagen vallen en er hard wordt bezuinigd.

In een reactie zegt ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, dat Abvakabo FNV ‘een achterhoedegevecht’ voert. Binnen enkele jaren zullen er geen bestuurders meer zijn met een inkomen boven de gestelde norm, meldt de organisatie op haar website. Het rapport bevat volgens ActiZ ‘feitelijke onjuistheden‘.

Norm

Sinds 1 januari 2013 geldt de Wet normering topinkomens, waardoor bestuurders maximaal 130 procent van een ministerssalaris kunnen verdienen. Bestuurders die al in functie waren en meer dan die norm verdienen, kunnen hun salaris maximaal vier jaar houden. Daarna wordt het salaris stapsgewijs afgebouwd.

Bestuurders met een lopend contract hebben zeven jaar de tijd om hun salaris onder de gewenste grens van 230.474 euro te brengen,  het salaris van de minister-president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.