nederland

Schippers wil geen maximumprijs voor extra levensjaar patiënt

Door Servaas van der Laan - 20 juni 2014

Er komt geen maximumprijs te staan op het verlengen van levensduur van kankerpatiënten. De door het KWF gevraagde onderzoekscommissie gaat er niet komen.

‘Hoeveel mag een extra levensjaar van terminale kankerpatiënten kosten?’ is de vraag die een werkgroep van KWF graag door minister Edith Schippers (VVD) van volksgezondheid beantwoord wil zien.

Kostenstijging

Omdat de kosten van kankermedicijnen blijven stijgen, is een eindeloze behandeling voor iedereen niet meer haalbaar, vinden de oncologen.

Het is een uniek gebaar vanuit de medische wereld, maar Schippers wil er niet aan meewerken. ‘Op basis van alleen de kosten zeg ik nooit dat je iets niet moet vergoeden. Het is altijd de afweging: heeft het therapeutische meerwaarde en is het kosten-effectief,’ zegt de minister tegen de NOS.

Rustig nadenken

Volgens Schippers is het idee van een ziektekostenverzekering juist dat dure medicijnen, mocht het een keer nodig zijn, worden vergoed. Schippers vindt het niet verstandig om daar standaard-grenzen aan te verbinden.

‘Zwart-wit conclusies werken hier niet,’ zegt Schippers. Ze is wel blij dat de beroepsgroep nadenkt over de problemen die ontstaan. ‘Over de dilemma’s moeten we eens rustig nadenken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.