nederland

Shell heeft geen idee van oorzaak explosie Moerdijk

Door Servaas van der Laan - 04 juni 2014

Shell Moerdijk heeft ‘geen idee’ waarom een reactorvat dinsdagavond is geëxplodeerd. Een onderzoek moet de oorzaak van het ongeluk uitwijzen.

Dat zei directeur Paul Buijsingh van Shell Moerdijk woensdag.

Miljoenenschade

De directeur schat dat de schade ‘significant’ is. Mogelijk loopt het schadebedrag op tot miljoenen euro’s.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie gaan nu uitzoeken wat er dinsdagavond precies is gebeurd op het industrieterrein in Moerdijk.

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) bezocht woensdag het industrieterrein. De minister zei dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de ontploffing en de brand. ‘Eerst moet er grondig onderzoek komen’.

Chemie-Pack

Volgens Opstelten brengt de gebeurtenis herinneringen op aan 5 januari 2011 toen een brand Chemie-Pack op hetzelfde industrieterrein in as legde. Omdat getuigen dinsdagavond een soortgelijke vuurzee zagen, begrijpt de minister dat ‘iedereen hier enorm van is geschrokken’.

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk zei op een persconferentie dat er dinsdagavond geen aanleiding was om het luchtalarm in te zetten. ‘We wisten snel wat er in de lucht zat, dat waren geen gevaarlijke stoffen. De rook steeg recht op. Je moet met een luchtalarm oppassen voor de effecten die je teweegbrengt en opletten dat je niet nog meer schrik aanjaagt’, zei Klijs. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt ook of het een juiste beslissing was om geen sirene te laten horen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.