nederland

Telegraaf publiceert foto Volkert van der Graaf op voorpagina

Door Servaas van der Laan - 17 juni 2014

Volkert van der Graaf is opgedoken in Amsterdam. Dagblad De Telegraaf publiceerde foto’s van de moordenaar van Pim Fortuyn op de voorpagina.

Maandag ging Van der Graaf op bezoek bij zijn advocaat Stijn Franken aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Geen vermomming

Waar verwacht werd dat Van der Graaf zich zou schuilhouden, liep hij zonder vermomming, wel met een petje en bril, door de hoofdstad.

Een fotograaf van De Telegraaf kon de moordenaar daarom ongehinderd op beeld vastleggen. De krant had een tip gekregen dat Van der Graaf zijn advocaat zou gaan bezoeken.

Rechtvaardiging

Zoals verwacht beantwoordde Van der Graaf geen vragen. Het is hem door de reclassering verboden om met de pers te praten. Hij protesteerde er niet tegen dat hij op de foto werd gezet.

De Telegraaf zegt het te kunnen rechtvaardigen om Van der Graaf zonder verhulling op de voorpagina te zetten. In een hoofdredactioneel commentaar zegt de krant dat ‘het recht van Van der G. op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer niet groter is dan het recht op vrijheid van meningsuiting van De Telegraaf’.

De krant vindt het ‘van belang’ om niets over Van der Graaf te verzwijgen. ‘Dat zag ook de burgemeester van Apeldoorn in, toen hij het publiek informeerde over de komst van Van der G.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.