nederland

Tot twintig jaar cel voor moorden Purmerland

Door Shari Deira - 17 juni 2014

De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien, twaalf en twintig jaar. De uitspraak is onderdeel van de moordzaak Purmerland. Waarom draait deze zaak precies?

De straffen die vandaag zijn opgelegd, vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Elsevier.nl zet enkele feiten over deze zaak op een rij.

Wie zijn er vermoord?

Op 20 december 2011 werd Mohamed Benbouker (34) doodgeschoten op een weg langs het Noordhollandsch Kanaal. Benboukers vrienden Maurice Bouhuijs (40) en Arjan Kools (42) werden die avond vermoord, op een afgelegen parkeerplaats bij Purmerland.

Wie zijn de veroordeelden?

In deze zaak zijn vier mannen veroordeeld, van wie de 38-jarige James P. de hoogste straf kreeg. P. was betrokken bij alle moorden. Hij schoot eerst Benbouker dood en was betrokken bij de liquidatie van Bouhuijs en Kools.

Het plan om de moorden te plegen kwam van Martijn W. (42), hij krijgt daarvoor tien jaar celstraf. Chauffeur van de schutters, Thomas L. (25), krijgt ook tien jaar celstraf.

Arnold van L. wilde de slachtoffers niet dood hebben, maar was wel op de hoogte van het feit dat er geweld zou worden gebruikt. Hij krijgt daarom een celstraf van tien jaar.

Wat was het motief?

Het geweld van de daders was in eerste instantie gericht op Mohamed Benbouker. Hij had een conflict met Martijn W. over een hennepkwekerij. Benbouker zou de spil vormen van de problemen. W. gaf opdracht om hem te doden.

Arnold van L. zegt dat hij bevriend was met W. en Benbouker, maar werd door laatstgenoemde afgeperst en bedreigd. Van L. heeft de mannen die de moorden pleegden wel informatie gegeven. Het OM ziet Van L. daarom als medepleger van de moord op Bouhuijs en Kools.

Daarmee is nog niet alles gezegd, want er is nog iemand betrokken bij deze zaak. Rahim D. zou de absolute motor achter het geweld zijn, maar hij pleegde in mei 2012 zelfmoord toen de politie hem wilde arresteren. Het OM zou naar eigen zeggen levenslang tegen hem hebben geëist als hij nog leefde.

Wat oordeelt de rechtbank?

De straffen zijn inmiddels bekend, maar wat zegt de rechtbank verder? De rechtbank ziet de moorden op Bouhuijs en Kools als een geheel, waarvan een besluit van de daders ten grondslag heeft gelegen.

De rechtbank oordeelt dat het niet de bedoeling was dat Benbouker zou worden gedood. Het aanvankelijke plan was volgens de rechter om hem te ontvoeren en te beroven. Dat is uit de hand gelopen, daarom is er sprake van doodslag en niet van moord. Hierdoor vallen de straffen lager uit dan de eis van het OM.

En wie heeft er geschoten: Rahim D. of James P.? Dat is ook voor de rechtbank niet duidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.