nederland

Tropische maandag wordt mogelijk afgesloten met zwaar onweer

Door Tom Reijner - 08 juni 2014

De temperatuur bereikt in heel Nederland zomerse waarden dit weekeinde. Maar omdat de aangevoerde lucht instabiel is, komen er ook regen- en onweersbuien tot ontwikkeling.

Zondag is er vooral in het oosten onweer, dat naar het noorden wegtrekt, meldt weeronline.nl

Vanuit het zuiden is er in de avond op steeds meer plekken zon, maar later is er kans op nieuwe onweersbuien. De temperatuur ligt tussen de 20 graden op de Waddeneilanden tot 25 graden dieper landinwaarts.

Zeewindje

Op Tweede Pinksterdag, maandag, begint de dag vrij zonnig en droog. Aan zee is het aangenaam vertoeven. Met een zeewindje wordt het daar 23 tot 27 graden. In het binnenland wordt het echter zeer warm, op sommige plekken tropisch, aangezien de temperatuur waarden kan bereiken tot wel 30 graden.

Die hitte blijft echter niet zonder gevolgen. Stevige onweersbuien – met zware windstoten, veel regen en hagel – zullen proberen de warmte te verdrijven. Daarbij is wateroverlast lokaal niet uitgesloten.

De dagen daarna verlopen wisselvallig. Er zijn wolkenvelden, zo nu en dan zon en elke dag is er kans op een bui. De temperatuur doet een forse stap terug, maar met 20 graden is het nog altijd aangenaam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.