nederland

Veilig wonen in homowijk? De doelgroep vindt het niks

Door Anne-Marie Spermon - 18 juni 2014

Een Tilburgse projectontwikkelaar wil in de stad een beveiligde wijk bouwen waar homoseksuelen, biseksuelen en transgenders exclusief kunnen wonen. Homobelangenorganisatie COC ziet niets in de plannen.

De zogenoemde ‘Gay Village’ zou moeten verrijzen aan de noordkant van Tilburg. Projectontwikkelaar Blauwhoed denkt dat de doelgroep zich in het dorp, dat volledig omheind zou moeten worden, tegen het toenemend geweld tegen homoseksuelen kan beschermen.

Geen oplossing

Het COC, dat de belangen van homoseksuelen behartigt, ziet niets in het plan. De organisatie ziet liever dat een duidelijke aanpak van politie en justitie het groeiend aantal geweldsincidenten en pesterijen stopt.

De Tilburgse tak van de organisatie heeft ‘geschokt’ gereageerd.  ‘We zijn totaal verkeerd bezig als we ‘om wille van veiligheid’ uit de maatschappij zouden stappen,’ zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Ook op Twitter reageren veel mensen, onder wie bekende (homoseksuele) Nederlanders, negatief. ‘Schandelijk en debiel plan,’ vindt bijvoorbeeld Cornald Maas.

Belangstelling

Blauwhoed onderzoekt samen met een makelaar of er genoeg belangstelling is voor een ‘Gay Village’. De projectontwikkelaar heeft al een overeenkomst met de provincie Noord-Brabant om huizen te bouwen op het terrein.

Als de bouw doorgaat, wordt het dorp de eerste homowijk van Nederland. In Amsterdam bestaat wel een verzorgingstehuis speciaal voor homoseksuelen. In de Verenigde Staten behoren ‘Gay Villages’ in onder meer Florida en Alabama al tot de realiteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.