nederland

Waarom worden vluchtelingen met valse papieren niet vervolgd?

Door Shari Deira - 13 juni 2014

Vluchtelingen die met valse papieren Nederland zijn binnengekomen, worden in het noorden van ons land niet meer vervolgd. Het zou in strijd zijn met het Vluchtelingenverdrag.

Mogelijk geldt de regeling op korte termijn in het hele land, meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. De opmerkelijke maatregel is genomen na een arrest van de Hoge Raad.

Status

De Hoge Raad verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk in de vervolging van een asielzoeker met een tijdelijke status. Dat zou in strijd zijn met artikel 31 van het Vluchtelingenverdrag.

Het OM vervolgde tot voor kort vluchtelingen met een tijdelijke status die met valse papieren naar Nederland waren gekomen. Daar staat in Nederland maximaal zes jaar celstraf op.

Op 3 juni verklaarde de Hoge Raad dat ‘een vreemdeling niet strafrechtelijk behoort te worden vervolgd wegens het in bezit hebben van vervalste documenten’. Bovendien kan niet worden aangetoond dat de asielzoeker in kwestie geen vluchteling is.

Rechtvaardig

Het is volgens de opstellers van het Vluchtelingenverdrag niet rechtvaardig om vluchtelingen met valse documenten te vervolgen, omdat zij vaak alleen met deze valse papieren hun land kunnen uitkomen.

Wat de landelijke gevolgen zijn van deze uitspraak moet nog blijken. ‘Dit is geen individuele actie van het parket in noord-Nederland,’ zegt een woordvoerder tegen de krant. ‘We gaan landelijk bekijken wat de gevolgen zijn van dit arrest.’ De PVV heeft Kamervragen over deze kwestie gesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.